GRATIS VERZENDING IN NL & BE VANAF € 39,-
OP WERKDAGEN VÓÓR 17:00u BESTELD, ZELFDE DAG VERZONDEN
ALTIJD EEN GRATIS SAMPLE ÓF GIFT
0
0
GRATIS VERZENDING IN NL & BE VANAF € 39,-
OP WERKDAGEN VÓÓR 17:00u BESTELD, ZELFDE DAG VERZONDEN
ALTIJD EEN GRATIS SAMPLE ÓF GIFT

Wat te doen tegen acne?

Acne is een ontstekingsziekte van de talgklieren en is misschien wel één van de meest voorkomende huidaandoeningen. Niet voor niets dat we speciale aandacht willen geven aan deze, vaak hardnekkige, huidaandoening. Naast de vraag Wat te doen tegen Acne? geven we je graag ook wat meer achtergrond informatie over de verschillende vormen van acne en de belangrijkste oorzaken.

Deze vormen van Acne onderscheiden we:

Acne kan op twee manieren worden onderverdeelt, op basis van Leeftijdscategorie en op basis van waarop de Acne zich uit (het klinische beeld). 

Leeftijdscategorie onderverdeling:

 • Baby Acne (Acne Neonatorum)
 • Tiener Acne (Acne Infantum)
 • Acne in de puberteit (Acne Vulgaris)
 • Acne na de Puberteit (Acne Tarda)

Klinische onderverdeling:

 • Comedonen, ook wel mee-eters genoemd (Acne Comedonicum). Dit is een opeen stapeling van talg en hoorncellen die nog niet ontstoken zijn. Comedonen zijn er in twee varianten:
  1. Open Comedonen, dit zijn de bekende zwarte puntjes waarbij de huid niet is afgesloten
  2. Gesloten Comedonen, hierbij hoopt talg zich op in een afgesloten kanaaltje. De talg en hoorncellen zijn dan als een witte massa door de huid heen te zien. 
 • Papels, pustels en cysten, in de volksmond ook wel puisten genoemd. Wanneer een gesloten comedoon ontsteekt ontstaan er papels en pustels. Bij papels zit de ontsteking nog in de beginfase, bij pustels is de ontsteking al uitgebreid. Cysten liggen in tegenstelling tot papels en pustels dieper in de huid, zij vormen stevige rode tot dieppaarse knobbels.

Op onderstaande foto is het onderscheid tussen de verschillende stadia verder verduidelijkt.

Wat te doen tegen acne

 

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van Acne?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken ontstaat acne niet door te weinig wassen, bepaalde voeding, bepaalde voeding, vitaminetekorten, roken of stress, echter kunnen deze acne wel activeren. De belangrijkste veroorzaker van acne zijn hormoonveranderingen, dit is ook de reden dat juist jongeren in de pubertijd last van jeugdpuistjes krijgen. Maar acne is niet alleen een jeugdprobleem, het kan ook in meer of mindere mate op oudere leeftijd voorkomen, hierbij kan erfelijkheid een rol spelen.

Bekende oorzaken van hormoonverandering zijn:

 • Puberteit
 • In de beginfase dat meisjes gaan menstrueren
 • Bij het gebruik van Anticonceptie middelen
 • Bij het gebruik van medicijnen (sommige steroïden, anti-epileptica & antidepressiva)
 • Gebruik van Cosmetica kan acne uitlokken, vooral de oliehoudende en vette substanties
 • Erfelijkheid

 

Wat te doen tegen acne, en wat vooral niet te doen bij acne?

Acne is een vervelende, vaak hardnekkige huidaandoening. Door verkeerd om te gaan met deze huidaandoening maak je het probleem vaak alleen maar groter en wordt het steeds moeilijker om onder controle te krijgen. Onderstaand geven we je wat tips die je zeker NIET moet doen bij acne;

 • Voorkom irritatie van de huid, ga niet intensief wassen, wrijven of masseren!
 • Laat puistjes met rust, knijp ze vooral niet uit. Bij het uitknijpen van puistjes druk je de talg niet alleen naar buiten, maar ook dieper in de huid. De talg komt daarmee buiten de talgklier en zorgt in veel gevallen voor een ontstekingsreactie. Resultaat: het probleem is alleen maar groter geworden.
 • Gebruik geen oliehoudende cosmetica, deze kan de acne verder aanwakkeren. Wil je cosmetica gebruiken, wat we best begrijpen, laat je dan goed voorlichten welke producten geschikt zijn. Wij kunnen je daar ook prima mee van dienst zijn, vul onder aan deze pagina je email adres en het gewenste cosmeticamerk in en je ontvangt van ons een productadvies in je mailbox

Wat wel te doen tegen acne:

Belangrijk om te vermelden is het feit dat acne een hardnekkige huidaandoening kan zijn die je niet in een paar dagen oplost. Het is belangrijk om onderstaande tips dan ook structureel uit te voeren en niet te snel op te geven, alleen dan zal de behandeling van de acne succes hebben. 

Tip 1

Maak acne op een milde manier schoon, de meeste goede huidverzorging merken hebben speciaal ontwikkelde reinigingsproducten voor acne. Voorkom intensief reinigen, wrijven of masseren, dit kan de acne verergeren 

Tip 2

Hydrateer de huid voldoende, vermijdt producten die alcohol of andere huid irriterende ingrediënten bevatten. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een goede hydraterende lotion of serum (of beide voor het beste resultaat)

Tip 3

Gebruik een licht exfoliërende cleanser, dit zorgt ervoor dat de huid wat rustiger wordt.

Tip 4

Gebruik een goede, op een acne huid afgestemde, dagcrème. Deze kenmerkt zich vaak door het feit dat deze de talg van de huid absorbeert en volledig parabenen vrij is.

Tip 5

Ga ook tijdens je vakantie gewoon door met de acne behandeling. Door de zon lijkt het vaak wat beter te gaan, maar schijn bedriegt. Zon werkt ontstekingsremmend, de echte rode ontstekingen zullen dus inderdaad wat minder worden, maar door de zon ontstaan wel meer mee-eters. Na de vakantie zie je dan ook vaak dat het ineens enorm verslechterd. Niet behandelen tijdens de vakantie is dus een NO-GO!

We hopen je met bovenstaande artikel meer duidelijkheid over acne en wat te doen tegen acne te hebben gegeven. Wij vinden het erg belangrijk dat je voor de behandeling van acne de juiste huidverzorgingsproducten gebruikt. In onze webshop hebben we een aantal merken die zeer goede producten bieden in de strijd tegen acne (Image Skincare, hannah, Cenzaa & Mesoestetic).

Bel ons

ma t/m vr 09:00 - 12:00 uur
ma t/m vr 13:30 - 17:00 uur
za t/m zo gesloten

0492-729244

E-mail

Binnen 4 werkuren respons

E-mail

Social media

Socials

9,6Review LogoWij scoren een 9,6 op Kiyoh

Het Cosmeticahuis

De Vlonder 217 A
5427 DG Boekel
Nederland Bekijk op Google Maps

BTW: NL860050592B01
KvK: 74853503

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking