Op werkdagen vóór 17:00 besteld, zelfde dag verzonden
Altijd een gratis sample óf gift
Gratis verzending in NL & BE vanaf €39,-

Exfoliëren, scrubben, peelen. Wat zijn de verschillen?

Exfoliëren, scrubben, peelen. Termen die je vaak tegenkomt in huidverzorgingsroutines. Zijn dat drie woorden die hetzelfde betekenen of zijn er verschillen?

In dit blog nemen we je mee in exfolianten, scrubs & peelings. Drie producten die hetzelfde doel hebben, namelijk het verwijderen van dode huidcellen, talg, onzuiverheden en vuil van de bovenste huidlaag. Resultaat: een gave, egale en stralende huid. 

Exfoliëren

Exfolianten staan erom bekend om jouw huid weer nieuw leven in te blazen. Een doffe huid krijgt weer glans doordat dode huidcellen verwijderd worden, en poriën en onzuiverheden laat verdwijnen. Exfoliëren verzacht de huidtextuur en stimuleert de regeneratie van cellen, terwijl het de huid ook voorbereidt op een serum of crème die daardoor dieper kan doordringen. 

Exfoliëren kun je op een aantal manieren doen: mechanisch (dat wordt ook wel fysiek genoemd), enzymatisch of chemisch.

Bij een mechanische exfoliatie worden dode huidcellen (fysiek) van de huid afgeschuurd door middel van een product met een korrel erin. Dit product is beter bekend als ‘scrub’. 

Een zachte manier om dode huidcellen te verwijderen is door middel van enzymatische exfoliatie. Hierbij worden dode huidcellen opgelost doordat natuurlijke, actieve ingrediënten eiwitten verteren.

Een chemische exfoliatie werkt op basis van zuren die diep de huid kunnen binnendringen, waardoor dode huidcellen worden verwijderd en de celvernieuwing wordt versneld. Hierdoor wordt de bovenste huidlaag dunner, gaat deze meer stralen en kunnen zelfs pigmentvlekken oplichten. Een peeling(product) is een voorbeeld van een chemische exfoliatie.

Je kunt dus zeggen dat exfoliëren de 'algemene term' is voor het verwijderen van dode huidcellen; en dat peelings en scrubs de manier/ producten van exfoliëren zijn.

Onze favoriete exfolianten

D-SKIN Skin Exfoliant Smooth

D-SKIN D-SKIN Skin Exfoliant Smooth

Dermalogica Daily Microfoliant

Dermalogica Dermalogica Daily Microfoliant 74gr

Murad Vita-C Triple Exfoliating Facial

Murad Murad Vita-C Triple Exfoliating Facial 80ml

IMAGE Skincare ILUMA - Intense Lightening Exfoliating Powder

IMAGE Skincare Image Skincare Iluma - Intense Lightening Exfoliating Powder 43gr

Peelen

Een peeling is een chemische exfoliatie die meestal een waterige of gelachtige textuur heeft. Chemisch betekent hier dat er gebruik wordt gemaakt van actieve ingrediënten zoals fruitzuren en enzymen die de dode huidcellen oplossen. Een peeling kan daardoor dieper in de huid komen dan een scrub. 

De zuren of enzymen breken de verbindingen af tussen de dode huidcellen zodat ze makkelijker loslaten. Voorbeelden zijn alfahydroxyzuren (AHA's) en bèta-hydroxyzuren (BHA's). De AHA's bevatten in water oplosbare fruitzuren zoals citroenzuur, appelzuur, wijnsteenzuur en glycolzuur. Ze zijn geschikt voor een droge huid, een huid met pigmentvlekken en maken lijntjes minder zichtbaar. BHA's zijn in olie oplosbaar en kunnen diep in de poriën dringen. Ze zijn ideaal voor de vette en acnehuid.

Onze favoriete peelings

hannah Enzymatic Skin Peeling

Hannah hannah Enzymatic Skin Peeling 65ml

Extenso Pure Active Peeling

Extenso Extenso Pure Active Peeling 100ml

Mayee AHA PowerHero

Mayee Mayee AHA PowerHero 50ml

 

 

Scrubben

Een scrub is een 'fysieke' of 'mechanische' exfoliatie met een korrelige textuur. Fysiek en mechanisch betekent dat het de voelbare korrels zijn die het werk doen in combinatie met je vingers. Er is hierbij geen sprake van een chemisch ingrediënt.

Een scrub exfolieert de huid door middel van wrijving, dankzij de schurende deeltjes die het bevat. Wanneer deze deeltjes tegen je huid aan gewreven worden, polijsten deze het huidoppervlak.

Onze favoriete scrubs

IK Skin Perfection SCRUB+

IK Skin Perfection IK Skin Perfection SCRUB+ | 3 in 1 Micro Exfoliant 200ml

Cenzaa Crystal Orange Cleanser

Cenzaa Cenzaa Crystal Orange Cleanser 200ml

Medik8 Pore Refining Scrub

Medik8 Medik8 Pore Refining Scrub 75ml

Naïf Circulaire Gezichtsscrub

Naif Naïf Circulaire Gezichtsscrub 50ml

Ontdek al onze exfolianten, peelings & scrubs.

Exfoliëren, peelen of scrubben?

Welk product je wilt gebruiken is volledig aan jou en het resultaat dat je wilt behalen. Kijk voordat je een exfoliant, peeling of scrub koopt welke 'bijeffecten' het product heeft en of het geschikt is voor jouw huidtype. Twijfel je over jouw huidtype? Lees dan zeker even dit blog & ontdek jouw huidtype. Een goede richtlijn is:

  • Lotion: voor de droge huid
  • Gel: voor de gecombineerde huid
  • Liquid: voor de gecombineerde tot vette huid

Tips & tricks

  • Reinig altijd je huid voordat je een exfoliant, peeling en scrub aanbrengt.
  • Gebruik de producten niet wanneer je wondjes hebt of je huid beschadigd is. Je kunt dan het beste de exfoliant, peeling en scrub laten staan.
  • Masseer het product in met zachte draaibewegingen. Ga zelf niet liggen 'scrobben' want dan beschadig je de huid, maar laat vooral het product haar werk doen.
  • Exfolieër, peel of scrub één tot twee (max. drie) keer per week. Heb je een hele gevoelige huid, dan is 1 keer peer week meer dan voldoende.
  • Gebruik deze producten in de avond. Wanneer je namelijk dode huidcellen hebt verwijderd is je huid gevoeliger voor daglicht. Exfolieër, peel of scrub daarom 's avonds zodat je daarna je huid kunt verzorgen met een voedende en vochtinbrengende nachtcrème.
  • Vergeet niet je gezicht iedere dag te verzorgen met een SPF (Sun Protection Factor) dagcrème. Zo bescherm jij jouw huid tegen uv-stralen die huidveroudering en verbranding veroorzaken.